Karczoch
Cas No.: 30964-13-7
Co to jest karczoch?
Karczoch (oset juczny, karczoch, lilia francuska, lilia lotosowa, karczoch hiszpański, karczoch ogrodowy, artyszok, karczoch właściwy) to roślina z rodziny astrowatych, uprawiana od tysięcy lat. Ekstrakt z karczocha wykorzystywany jest w lecznictwie. Jest on bogaty w takie związki jak:
– kwas chlorogenowy
– flawonoidy
– cynarynę
– laktony seskwiterpenowe
Ponadto roślina jest bogatym źródłem licznych witamin i składników mineralnych, w tym witamin z grupy B, A i C, cynku, żelaza, miedzi oraz wapnia. Karczoch wykazuje działanie żółciopędne, dlatego mogą sięgać po niego osoby mające problem z wątrobą. Ponadto preparat dedykowany jest osobom pragnącym zadbać o zdrowe serce.
Zastosowanie ekstraktu z karczocha
Karczoch może być stosowany w celu utrzymania prawidłowego profilu lipidowego krwi i zminimalizowania ryzyka rozwoju nadciśnienia czy miażdżycy. Ekstrakt z karczocha doskonale wspomaga pracę wątroby, a także łagodzi objawy dyspeptyczne (zgagę, nudności, odbijanie). Preparat działa ochronnie na komórki wątroby chroniąc je przed działaniem wolnych rodników, a także potencjalnie hepatotoksycznych związków. Dzięki działaniu przeciwbakteryjnemu i przeciwzapalnemu, ekstrakt może wspomagać leczenie niektórych chorób skórnych (łuszczycy, pokrzywki, egzemy).
Mechanizm działania
Karczoch pobudza wydzielanie żółci i sprzyja gromadzeniu się kwasów żółciowych w świetle jelit. Ponieważ kwasy żółciowe syntetyzowane są w wątrobie z cholesterolu, nasilonemu wydzielaniu żółci towarzyszy obniżenie poziomu cholesterolu. Takie hipolipemizujące działanie ekstraktu z karczocha przekłada się na zredukowanie ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego. Ponadto warzywo może zwiększać ilość tlenku azotu – związku rozszerzającego naczynia krwionośne. Kolejny mechanizm działania karczocha obejmuje ograniczenie utleniania cząstek LDL i powstawania miażdżycogennych cząstek oxLDL.
Luteoliny zawarte w karczochu hamują aktywność enzymu fosfodiesterazy typu 5 – tym samym może naśladować działanie leków wspomagających potencję u mężczyzn.
Ekstrakt z karczocha wykazuje wszechstronne działanie przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne, m. in. wobec takich drobnoustrojów jak Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Candida albicans, Aspergillus Niger.
Karczoch – dawkowanie ekstraktu
Zalecane dawkowanie karczocha to 320 mg trzy razy dziennie. W celu zwiększenia korzystnego wpływu na wątrobę, można łączyć suplementację karczochem z przyjmowaniem preparatów zawierających ostropest plamisty oraz cytryniec chiński.
Referencje:
- Adzet T, Camarasa J, Laguna JC. Hepatoprotective activity of polyphenolic compounds from Cynara scolymus against CCl4 toxicity in isolated rat hepatocytes. J Nat Prod. 1987 Jul-Aug;50(4):612-7; https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3430163/
- Saénz Rodriguez T, García Giménez D, de la Puerta Vázquez R. Choleretic activity and biliary elimination of lipids and bile acids induced by an artichoke leaf extract in rats. Phytomedicine. 2002 Dec;9(8):687-93; https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12587687/
- Lupattelli G, Marchesi S, Lombardini R, Roscini AR, Trinca F, Gemelli F, Vaudo G, Mannarino E. Artichoke juice improves endothelial function in hyperlipemia. Life Sci. 2004 Dec 31;76(7):775-82; https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15581909/
- Negro D, Montesano V, Grieco S, Crupi P, Sarli G, De Lisi A, Sonnante G. Polyphenol compounds in artichoke plant tissues and varieties. J Food Sci. 2012 Feb;77(2):C244-52; https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22251096/